Beszámoló: Ars Sacra – Szent Művészet

Kedves Testvérek!

Gyülekezetünk, a missziói bizottság szervezésében, több mint tíz éve, hogy bekapcsolódott az Ars Sacra fesztivál helyszínei közé.
Idén, nemcsak egy szombaton, hanem szinte a hét minden napján várták programok az érdeklődőket.
A hetet az Egy-ütt-es-en szlogen fogta össze és mutatta meg, hogy együtt, összefogással tudjuk megajándékozni egymást szépséggel, zenével, énekkel, tánccal.
Szeptember 16-án Gadó Gábor gitár Rohmann Ditta cselló Zétényi Tamás cselló Ávéd János szaxofon művészek várták a publikumot, ők így vallottak a koncertről: Mikor „megszólal a kimondhatatlan”, Gadó Gábor szívesen nevezi a zenéjét fohásznak, Ávéd János zenéjében pedig kódolva van a szándék, hogy a maga töredékességében a hangokon túli isteni minőségre mutasson. Rohmann Ditta és Zétényi Tamás mindketten az zene új útján járó nagy hatású magyar csellisták. Az est közös zenei anyagát gregorián dallamok, Bach és Liszt-művek, Gadó kompozíciók illetve improvizációk adják.
18-án a Tabulatúra régizene együttes koncertjében gyönyörködhettünk, „Egészséggel, békességgel, édes lakóföldem” címmel. Az együttes 2000-ben alakult és a középkori, a reneszánsz, és a korabarokk, valamint a történelmi Magyarország területén valaha elterjedt magyar vonatkozású zene megismertetését, bemutatását tűzte maga elé célul.
A zenekar klubja 2004-től működik és templomunkban a Szilágyi Dezső téri Református Templom gyülekezeti termében látogatható, havonta egy alkalommal, ahol a régi korok zenéje és hangszerei is elérhető közelségbe kerülhetnek mindenki számára.
19-én Lakatos Diána ének, Bernáth Ferenc gitár, Papp Tímea fuvola művészek emelték fel a közönséget a lelkek szárnyára.
Ugyanezen a napon, Vincze Petronella Ahogy fák hegyén című kiállítására készült gyermekrajz REFLEXIÓKat tekinthettünk meg gyülekezetünk nagytermében. Erre a kiállításra különleges alkotásokkal készült a művész: a keskeny papírszeletekből alkotott, bekeretezett könyvformák megannyi bibliai idézetet, igét tartalmaznak, utalva a Bibliára, a Könyvek Könyvére.
21-én a Böll közlegény megmentése című film premier utáni vetítésére invitáltuk a nézőket. Heinrich Böll a német hadsereg tizedeseként 1944 nyarán, Sepsiszentgyörgyön, Debrecenben és Szentesen lábadozott, miután a jászvásári csatában súlyosan megsebesült. Feleségének írt levelei őszinte vallomások. Szederkényi Olga filmje azt vizsgálja, mit adott hozzá ez az időszak a későbbi Nobel-díjas író humanista és pacifista világképéhez és mit ad nekünk ma. Történelem alulnézetből.
23-án Romano Glaszo együttes és a Budaörsi Nyitott Kórus koncertje hívogatta a nagyérdeműt, előtte Berzétei László építési gondnoknak templomsétán vehettek részt az érdeklődők, megismerkedhettek felújított templom műszaki titkaival és a „sóhajik hídján” gyönyörködhettek a panorámában. A Romano Glaszo, Emberi Hang Művészati csoport, régi barátunk akik, „szavak helyett a zene -és a táncművészet erejével” lépnek közel minden emberhez.
Tevékenységük átível határokon és a népzene, világzene, néptáncok, klasszikus balett és moderntáncok, táncdrámák feldolgozása és színpadra állítása területén nyilvánul meg. A népzene és a világzene területén magyar, cigány, zsidó, spanyol-flamenco és más népek zenéit és dalait dolgozza fel a zenekar.
A hét záró akkordja Jókai Ági, Rajk Judit és Kéringer László különleges estje volt az Öreg biblia margójára címmel.A Károli Gáspárnak hódolatul készült válogatás Kovács András Ferenc “Kompletórium” című verseskötetéből hangozz el, egyszólamú liturgikus énekekkel.
Köszönet a művészeknek, a lelki üzenettel készülő lelkipásztoroknak, a lelkes közönségnek és minden segítőnek.
Fördős Kata missziói gondnok

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük