• Az Isten szeretet

    „Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében, tanítva őket, hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam nektek; és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig.”
    (Máté 28,19–20)

KERESZTELŐ

Gyermekek kereszteléseKedves keresztelőre készülő Család!

Életetek egyik legfontosabb döntését hozzátok azzal, hogy gyermeketeket megkereszteltetitek és őt hitben nevelitek. A keresztség nem egy egyszeri alkalom csupán, hanem Istenünkkel járt út első állomása, egy út kezdete, melyen gyermeketeket vezetitek.

Az alábbiakban összefoglaltuk a keresztséggel kapcsolatos tudnivalókat.Mi a keresztség?

Keresztelői istentisztelet meneteKeresztelők időpontja

A keresztelőket általában a vasárnap délelőtti istentiszteleteken tartjuk, az általános gyakorlat szerint minden hónap második vasárnapján. (Ünnep és program esetén ez változhat.) Egy istentiszteleten általában több gyermeket is keresztelünk.KERESZTELŐ ELŐTTI TEENDŐKKapcsolatfelvétel

Kérjük a családokat, hogy legalább 3–5 hónappal a keresztelő előtt jelezzék szándékukat, vegyék fel a kapcsolatot a gyülekezettel, és tájékozódjanak a keresztelő menetéről, feltételeiről, a lehetőségekről. Ekkor meg tudjuk beszélni az egyéni eseteket is, hogy milyen módon van lehetőség keresztelésre, lakhelyileg, felekezetileg milyen feltételei vannak a keresztségnek, szükség van-e egyéb előzetes felkészülésre a szülők részéről (pl. felnőtt konfirmáció).Kapcsolódás a közösséghez

A keresztelő a gyülekezetünk ünnepe is, a közösség is fogadalmat tesz a keresztelő alkalmával. Kérjük a családokat, hogy ha nálunk szeretnék gyermeküket megkereszteltetni, és még nincs kapcsolatuk a gyülekezetünkkel, kezdjenek el járni a közösségünkbe. A keresztelő előtt vegyenek részt istentiszteleteinken – vasárnap 10 órakor (hagyományos, gyerekfoglalkozással), 18 órakor (könnyűzenés) istentiszteletek a templomban –, és kérjük az anyukákat, hogy vegyenek részt legalább 2 baba-mama körön (péntek délelőtt), hogy megismerkedjenek gyülekezetünkkel. Ez után kerülhet sor a keresztelői felkészítésre.Felkészülés a keresztelőre

A keresztelőt egyéni és csoportos felkészítő beszélgetések előzik meg, ahol hitről, keresztségről, családról, közösségről beszélgetünk. Ezek időpontját közösen egyeztetjük, illetve a részleteket az első találkozáskor beszéljük meg.Adminisztráció

A keresztelő anyakönyvezéséhez keresztelői adatlapot kell kitölteni. Keresztelői adatlap letöltéseMI TÖRTÉNIK A KERESZTELŐ UTÁN?

A keresztelő után támogatni, segíteni szeretnénk a családokat, ahogyan arra fogadalmat teszünk. Szeretnénk, ha a családok nem maradnának egyedül a hitben nevelés, gyermeknevelés útján, hanem segítséget kapnának ahhoz, hogy szilárd értékrendű, erős identitású gyermekeket neveljenek. Ehhez közösségre van szükség, ahol a kisgyermek megerősödik, és családja támogatást, befogadást élhet meg.

Szeretettel várjuk az édesanyákat a baba-mama köri alkalmainkra péntek délelőttönként, ahol hitbeli, lelki, nevelési kérdésekről beszélgetünk, erősítjük, segítjük egymást. Várjuk és hívjuk a családokat gyermekeikkel együtt családos csoportjainkba. Istentiszteleteinken, családos alkalmainkon, kisközösségeinkben megtapasztalhatjuk, hogy nem vagyunk egyedül, összetartozunk, egy nép tagjai vagyunk. A vasárnap 10 órás istentiszteleteken várjuk a családokat gyerektanítással és gyerekfoglalkozással (barkács, kézműves). Gyülekezetünkben cserkészcsapat működik iskolás korú gyermekek számára. Amikor a gyermekek elérik a 13 éves életkort, konfirmációs csoportba várjuk őket, ahol kortárs csoportokban, baráti körökben foglalkozunk hitbeli és életkérdésekkel, a Biblia alapvető tanításaival. A konfirmációval a gyermekek a keresztség után a második szentségben is részesülnek: úrvacsorát vehetnek, a gyülekezet felnőtt tagjaivá válnak.

Gyülekezetünk egy nyitott, gyermekbarát, befogadó közösség, sok kisgyermekes családdal. Szeretettel várunk minden családot, aki szeretne közösségünkhöz kapcsolódni!


A fenti információkkal kapcsolatban, kérdések esetén kereshető:

Siba-Rohn Hilda, lelkész

+36302643725

siba-rohn.hilda@gyulekezet.huFelnőttek keresztelése és konfirmációja

A felnőttek felkészítése konfirmációra (és keresztelésre annak, aki még nincs megkeresztelve) minden évben ősztől tavasz végéig tart. A csoportban megismerkedünk a keresztyén hit alapvető igazságaival és üzenetével. A konfirmációra való végleges jelentkezést csak a csoportos felkészítés végén kell eldönteni. A csoportba azokat is várjuk, aki már konfirmáltak, de szeretnék újra átgondolni és rendszerezni a hitről szóló ismereteiket. 

A csoport kéthetente találkozik szerda esténként. A csoportot Molnár Péter vezeti.

Jelentkezés a felkészítésre itt! 

Kapcsolat

A fenti információkkal kapcsolatban, kérdések esetén kereshető:

Siba-Rohn Hilda és Sáfrán Zsuzsa lelkészek
keresztelo@gyulekezet.hu

© Copyright - Budai Református Egyházközség