CSILLAGVIRÁG REFORMÁTUS CSALÁDI BÖLCSŐDE

10 éves a Bölcsöde – videó

Csillagvirágaink – videó

 

A Csillagvirág Református Családi Bölcsődét 2012 márciusa óta működtetjük. Öt/hét kisgyermek éli itt mindennapjait szakképzett családi bölcsődevezető munkatársak gondoskodásával. Kapcsolatban állunk az Erasmus+ önkéntesprogrammal így a Magyar Református Egyház
Önkéntes Diakóniai Év Irodán keresztül minden évben két önkéntes segíti munkánkat. Már 6 éve multikulturális szolgálati hely vagyunk, ez tovább növelte népszerűségünket. A gyerekek és a szülők minden évben izgatottan várták az önkénteseket. Évről évre bebizonyosodik, hogy szükség van egy családias, barátságos, nyitott az 1–2 évesek fogadására alkalmas intézményre. Gyülekezeti családok és első kerületi családok gyermekei is járnak hozzánk.


Missziói küldetésünk


Családias, meleg, barátságos, szeretetteljes légkörben, személyre szóló, differenciált bánásmóddal járulunk hozzá a gyermekek fejlődéséhez, személyiségének kibontakozásához. Szolgálatunk középpontjában a kisgyermekek és közvetett módon az őket nevelő családok állnak. A kis létszám miatt lehetőségünk van, hogy a gyermekeket egyéni igényeknek, érdeklődésüknek, fejlettségüknek megfelelően, szeretettel, szeretetben fejlesszük. Számunkra minden gyermek ajándék, és hálásak vagyunk, hogy életük része lehetünk. Munkánk egyben szolgálat is és reményeink szerint a családi nevelés kiegészítője, támogatója.


Kapcsolataink


– 2014 ÖDE iroda – Erasmus +, EVS2016 MACSKE

– 2016 MRE Szeretetszolgálat közmunkaprogram pont

– 2017 Károli Gáspár Református Egyetem szakmai gyakorlati hely


Eredmények


– 2016 Év Családi Napközije jelölés

– 2017 – a Csillagvirág Református Családi Bölcsőde lett a Családháló kuratóriuma és a szavazók választása alapján az Év Családi Napközije (névváltoztatás előtt)


Éves nagy programok


– 2013 óta veszünk részt a Magyarországi Református Egyház Szeretethíd rendezvényén, melyben szülők, gyerekek, munkatársak és értelmisérült vendégek dolgoztak együtt a templomkert szépítésen és játszótérének rendezésében.

– 2015-ben ökopályázatot nyertünk a Budavári Önkormányzatnál, azóta éves ökoprogramot dolgozunk ki a gyerekek életkorának megfelelően, és családi napokat tartunk a természetben.

– 2020-ban programjaink zárt bölcsődei körben, kizárólag szabadtéren, szülők és vendégek nélkül valósultak meg.

– 2021-ben ünnepeink: Madarak és Fák napja a Víz világnapja, Teremtésvédelmi hét, Világimanap, gyermeki élet ünnepei, születésnapok

 

Rólunk írták


Néhány napja olvastam az alábbi igét (B. éppen az ölembe kucorodott), úgyhogy erről Te jutottál eszembe. Ez úton is köszönöm fáradozásod, kedvességed kisfiúnkkal kapcsolatban. „Kérünk titeket, testvérek, becsüljétek meg azokat, akik körötökben fáradnak, vezetnek és intenek benneteket az Úrban. Munkájukért legyetek irántuk minél nagyobb szeretettel, egymással meg éljetek békében.” (1Tessz 5,12–13)

Nehéz a megfelelő szavakkal leírni, azt, hogy pontosan mit jelentett S.-nak a ti közösségeket, mivel ő még nem tudja elmondani, de talán a reakciói sokkal világosabban kimutatták azt, mint amit a felnőttek csak szavakkal mondhatnak el. Nagyon szeretett titeket, és nagyon kiegyensúlyozott volt minden nap, és napról napra sokkal jobban az lett a veletek eltöltött idő alatt. Boldognak láttam őt. Hazaérve is csak titeket emlegetett. Amikor pedig nekem kellett megfogalmazni, hogy mi is történik nálatok, azt mondtam többeknek is, hogy a családi napközitekben jobban bántok S.-val, mint én magam, az anyja… Persze, erre azt mondták sokan, olyan nincs… De van. Amikor arra kényszerültem, hogy elvigyem… én sírtam napokig… S. nem tudta mi történik vele. És pont ezért sajnáltam is. Nem tudom, hogy valaha lesz-e lehetőségem visszavinni oda, ha igen, nem lenne kétségem afelől, hogy a legjobb helyen van. Ahogy én Jézust látom, az hasonló hozzátok… Tőle mindig gyógyultabban (testileg is lelkileg is), boldogabban távoztak az emberek… S. is naponta boldogabb és boldogabb lett… Megölelt titeket, végigpuszilt minden gyereket hazajövetel előtt. Pedagógiailag ezt nem érdemes fejtegetni, vagy azt elemezni, vajon mit műveltetek a gyerekekkel, mivel én nem voltam ott, nem nagyon láttam mi történik, milyen módszerekkel dolgoztok… De a hatás magáért beszél… Így kell csinálni!

Nagy áldásnak tartom, hogy rátok találtunk, nem csak azért, mert ez nagy segítség számunkra, hanem azért is, mert gyermekeinket egy olyan közösségben tudhatjuk, ahol nap mint nap munkálkodik az igaz szeretet. Ez az erő táplálja a kicsik testi-lelki fejlődését, mi lehetne ennél fontosabb nekünk szülőknek… Az odafigyelő kreatív foglakozások, játszózás és a megannyi jó gyerekmókáknak köszönhetően nem egyszerű dolog a hazamenés se, ennyire szeretik a gyerekek a napközit, és ez így jó. Mindennap örömmel és hálával viszem ide csemetéimet.

A gyülekezetben évek óta hallottuk, hogy milyen csodás a Csillagvirág Bölcsőde, így mikor kisfiúnk „bölcsődeértett” lett, megkerestük Katát, és örömmel jelentkeztünk Csillagvirágnak. Ma is hálásak vagyunk, hogy gyermekünk itt cseperedhetett, mert olyan légkört teremtettek a munkatársak, mintha csak otthon, mellettem lett volna a kisfiúnk. Mindörökké hálásak leszünk, hogy itt és így ismerkedhettünk meg a közöséggel. Hát, ha valahol jó lenni, az ez a bölcsi! Csupa móka, kacagás itt az élet, ha meg mégis eltörik a mécses, akkor értő kezek itatják fel a könnyeket, és ölelések vigasztalják a kicsi pityergőt. Én is szívesen lennék Csillagvirág.


Kapcsolat


Bölcsődevezető: Zsigmond Dóra
Mentor: Fördős Kata, missziói gondnok

misszio@gyulekezet.hu

 

CSABŐ házirend 2021

CSABŐ GDRP Adatkezelési nyilvántartás szabályzat 2020

Budai Református Csillagvirág Családi Bölcsőde szakmai program 2021