Balatoni kirándulás a kárpátaljai családokkal

Balatoni lubickolás városnézéssel egybekötve Balatonfüreden

Budapesten, a Déli pályaudvarnál találkozott kis csapatunk 9.00 órakor, majd Balatonfüredre utaztunk. A vonaton igen sokan voltak, a meleggel is küzdöttünk, de hálásak lehettünk, mert mindenki kényelmesen, ülve utazott. Balatonfüredre érkezve, a vasútállomáson már várt ránk a „Liliput – kisvonat” tulajdonosa. Kijött elénk járművével, hogy ne kelljen sokat gyalogolnunk a Vitorlás térig. Hinger Zoltán jókedve, gondoskodó szeretete, mosolygása, embersége bearanyozta a napunkat.  Oly kedves volt irántunk, hogy még azt is elintézte, hogy a „Bagaméri” fagyizóban kedvezményesen vásárolhassuk a fagylaltot. Az ízletes, szemnek, szájnak csábító nyalánkság elfogyasztása után, ismét felültünk a kisvonatra és indultunk városnéző kőrútunkra.

Megláthattuk Balatonfüred nevezetességeit, híres épületeit. Megfigyeltük a Vitorlás teret, a Hajóállomást, a Tagore sétányt, a Szabadtéri színpadot, a Kisfaludy galériát, az Ipoly szállót, a Gyógy teret, Horváth házat, az Állami Szívkórházat, a Kossuth és a Berzsenyi Dániel forrást, a különböző hoteleket, mint pl. az Anna Grand, Blaha Lujza, Astoria, Marina, Margaréta, Füred, Golden Lake és a legszebbet,  a Flamingó szállodát. Az emberek jól megismerhették mára az Anna Grand hotelt is, melynek díszes termei és patinás udvara biztosította az országunk egyik legrégebbi, immár 198 éves, történelmi hagyományra visszatekintő, a Reformkort felelevenítő, legrangosabb rendezvényének, az Anna bálnak helyszínét. Megtudtuk azt is, hogy a történelmi hagyomány Balatonfüred életét mennyire nagyban formálta. A villák, kúriák tulajdonosai anyagilag jelentősen hozzájárultak a város fejlődéséhez

Megtekintettük a Jókai és a Dőry villát, a Pálóczi – kastélyt, a Lóczy Lajos Gimnáziumot, a Ferencsik János Zeneiskolát, a Balatonfüredi Református Általános Iskolát, a Városi könyvtárat és a különböző felekezetű templomokat (katolikus, református), mint pl. a Kerek templomot, Vörös templomot, Fehér templomot.  Észre vettük a Városházát, a Szent István teret, a Kossuth teret, a Vásárcsarnokot, a Bevásárló utcát. A fő utcát Kossuth Lajosról nevezték el. Felfedeztük az Aquaparkot és a Füredi Campinget.

Ez a hely, a bortermelés központja. Éppen az idei borhét záró hétvégéje volt, mikor ott voltunk. Az út egyik oldalán a különböző boros gazdák, pincék kínálatát lehetett látni, kóstolni, míg a másik oldalról csodálatos rálátás volt a tóra. Több kerékpárossal találkoztunk menet közben. Sokan csapatostul használták a kerékpárutat. A jó időnek és az utolsó augusztusi hétvégének köszönhetően rengetegen voltak a „magyar tengernél”.

A „Club Helka”- amely egy hajó formájú épület-, jelenleg is egy kedvenc szórakozóhely. Régebben ennek a helyén állt az igazi „Helka” –a Balaton legrégibb hajója-, mint egy szoborhajó. Rengeteg vitorlás hajót láttunk a vízen, nagyon látványos volt. Az egyik legfontosabb rendezvény itt a híres „Kékszalag verseny”, mikor is a Balatont teljes hosszában oda-vissza végig vitorlázzák a megszállott résztvevők.

Végig sétáltunk az árnyas sétányon, majd az Eszterházy strandra érkeztünk. Átöltözés után, azonnal belevetettük magunkat a kellemes vízbe. Kicsik és nagyok boldogan lubickoltak, búvárkodtak, közben kagylókat is gyűjtögettek. A délutánunkat itt töltöttük. A strand kulturált éttermében, gusztusos falatok közül választhattunk. Az ebédünk bőséges volt, az étel igen finom. Este búcsút vettünk a parttól és helyi járattal visszatértünk a vasútállomásra. A vonatra elsők között szálltuk fel, így bőven volt helyünk. Igaz, hogy 30 percet késett a vonat visszafelé, de az utazás kellemes volt végig, a Déli pályaudvarig.

Tartalmas, hangulatos, élményekben gazdag, csodálatos, vidám napot zártunk! Sokat beszélgettünk a családokkal, így jobban megismerhettük őket!

S ez a program nem jöhetett volna létre, a  Magyar Református Szeretetszolgálat nélkül. ha ők nem állnak mellettünk! Nagyon hálásan köszönjük segítségüket, komoly anyagi támogatásukat!!!

Schön Krisztina

Köszönet a budai gyülekezet önkénteseinek is, akik segítettek ezt a napot felejthetetlenné tenni.

Schön Krisztina
Beregszászy Gergő
Beregszásziné Ferenczi Timea
Kollár Zsuzsa
Csapó Melinda
Klupp Edit es Ajsa

Rácz Miklós Mityu, mint kárpátaljai koodinátor

Áldás volt ezen a napon is!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük