Tűnemezelés – alkossunk és örüljünk | Budai Református Gyülekezet
Pages Menu
Rss
Tűnemezelés – alkossunk és örüljünk

Tűnemezelés – alkossunk és örüljünk

Kint hűvös, hideg idő. Bent kellemes meleg és forró tea. Egy nagyobb asztal és hat ember körülötte. Egy férfi magyaráz, különböző tárgyakat – tű, hungarocell lap, háló, mézeskalácsformák – mutat, és valami pamacsszerű anyag lehet a téma. A hallgatók figyelnek, majd hozzálátnak alkotni, és időről időre kérdeznek, melyre a magyarázó személy készségesen válaszol és mutat még valamit. Az együttdolgozásuk eredményei pedig apró, vidám tárgyak.
Így nézhettünk ki egy kívülálló számára mi Öde EVS önkéntesek és az egyházközség Családi Napközijének munkatársai, akik január 19-én a Tisztás Közösségi helyen színes nemzetközi csoportként összegyűltünk, hogy Újvári Lászlótól tanuljuk a tűnemezelés titkait. A legfontosabb titok és öröm, hogy ezzel a technikával bárki sikerélményhez juthat, megélheti az alkotás örömét, mert elrontani nem lehet. A mi legnagyobb örömük pedig, hogy bár külön-külön, de mégis együtt dolgozhattunk, és örülhettünk egymás sikerének, örömének, röpködtek az angol, német, olasz, magyar szavak, felcsattant a nevetés, illatozott a tea.
Mi is a tűnemezelés? Alkalmazásával különböző lapos és térbeli formák készíthetők, alapanyaga a gyapjú, és néhány egyszerű kellék: szakállas tű, hungarocell lap, szúnyogháló.
A művelet nagyon egyszerű, süti formába helyezünk egy kis gyapjút, és a szakállas tűvel addig „taposni”, ameddig össze nem áll alapanyagunk. Ha valaki csak autodidaktaként szeretne tanulni erről a technikáról, akkor elérhető egy oktató videó Újvári Lászlótól – https://www.youtube.com/watch?v=imTCSwez1hs&feature=youtu.be – aki az erdőkertesi gyülekezet tagja, és jó egy éve foglalkozik tűnemezeléssel. Az Öko gyülekezeti mozgalom is fontosnak tartja a „Báránytól a Bárányig” programot. Laci pedig készségesen tesz eleget a meghívásoknak továbbadva tapasztalatait. Meglátása szerint a technika nemcsak gyors sikerélmény elérésére alkalmas hanem új barátságok köttetésére, ismeretek szerzésére, közösség építésre, hitoktatásban való felhasználásra. Már az ovisok is alkothatnak tűnemezelő technikával, annak ellenére, hogy mindenkivel megesik, hogy megböki a tű.
Közben elkészültek saját alkotásaink: labda, pillangó, templom, virág jó volt, hogy együtt tanultunk, alkottunk, örültünk barátaink és saját műveinknek.
fotók: https://plus.google.com/u/0/109374262315149171956/posts/9bWanJYpQ23?pid=6252352585112514882&oid=109374262315149171956

A tanfolyamot a Budai Református Egyházközség missziói programja támogatta.
Fördős Kata missziói gondnok – Vári Tímea önkéntes