Közösségi csoportok | Budai Református Gyülekezet
Pages Menu
Rss

Közösségi csoportok

Mi is az közösségi csoport (vagy más néven házicsoport)?

A házicsoport (vagy közösségi csoport) egy olyan 8-15 tagú kisközösség, melynek tagjai rendszeresen találkoznak, nyitottak mindenki felé, aki közelebb szeretne kerülni másokhoz, szeretne mélyülni önismeretében, és foglalkoztatja a keresztyénség és a mindennapi élet kapcsolata. Gyülekezetünkben jelenleg mintegy 35  ilyen csoport működik.

A csoportok tagjai együtt keresik a válaszokat hitéletük általános és egyedi kérdéseire, összejöveteleiket valamelyikük lakásán, esetleg a gyülekezet egyik helyiségében (vagy egyéb helyen) tartják. Minden házicsoportot egy tapasztalt és felkészült vezető irányít, aki a Budai Református Egyházközség tagja. A csoportvezető feladata, hogy a csoport tagjait egyre jobban bevonja a közösségi életbe, speciális alkalmakat szervezzen, és elérhetővé tegye a gyülekezet kínálta lehetőségeket azok számára, akik különös segítséget igényelnek. A csoportvezetőkkel a gyülekezet lelkészei folyamatosan kapcsolatban vannak annak érdekében, hogy az összejövetelek a résztvevők számára élvezetesek és hasznosak legyenek.

 

Mi a csoport célja?

Jézus azt mondta: “Mert ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben: ott vagyok közöttük.” (Máté 18,20). Hisszük, hogy az a legnagyobb ajándék, ha Jézussal együtt lehetünk. Egyedül Krisztustól kaphatjuk meg azt a békességet és teljességet, amit a szabályok és törvények nem adnak meg. Krisztust megtapasztalni azt jelenti, hogy őszintén kutatjuk Jézus személyét és tanításait. Krisztus megtapasztalása nem azt jelenti, hogy egy kicsit változtatunk az életstílusunkon és a magatartásunkon, hanem azt, hogy teljesen átformálódik szívünk és annak minden vágya, és ez magatartásunkat is gyökeresen megváltoztatja. Minden házicsoport végső célja tehát az, hogy tagjai Krisztus átformáló jelenlétét saját életükben megtapasztalják.

 

Mi történik egy csoportban?

Sok minden! Mindenekelőtt a Bibliát tanulmányozzuk, mert egyedül ez teszi számunkra lehetővé, hogy Istennel találkozzunk és megismerjük mindazt, amit mondani akar nekünk. A házicsoport olyan közösségi esemény, amelyen egyszerre történik Isten tisztelete és imádása, imádkozás és lelki töltekezés.

 

Miért jó egy csoporthoz tartozni?

Egy hely, ahol barátokra lelhetsz. Mai társadalmunkban könnyű elszigetelődni. Mindannyian egész nap dolgozunk, az emberek akár egész életüket leélhetik tartalmas vagy mély kapcsolatok nélkül. Sokan egyedül élik át sikereiket és veszteségeiket egyaránt. A házicsoport megtöri ezt az ördögi kört, mert az embereket közel hozza egymáshoz, és lehetőséget ad arra, hogy részt vegyenek egymás életében.

 


Egy hely, ahol felfedezheted ajándékaidat.
Amikor megosztjuk egymással életünket, elsősorban abban segítünk egymásnak, hogy meglássuk és kamatoztassuk Istentől kapott képességeinket. A házicsoportok arra ösztönzik tagjaikat, hogy ezekkel az ajándékokkal szabadon éljenek a gyülekezet javára, és másokat is erre bátorítsanak.

 


Egy hely, ahol hitben növekedhetsz
. Az egymáshoz szorosan kötődő közösség nemcsak abban segít, hogy felfedezd ajándékaidat, hanem abban is, hogy személyiségedben és lelkiekben növekedhess. Mindannyiunknak szüksége van a másikra ahhoz, hogy visszajelzései által megerősítsen, és segítsen abban, hogy a Biblia igazságait a mindennapjainkra alkalmazzuk. Isten gyökeresen megváltoztatja életünk minden részét. Az egymás felé megélt szeretetben mi is hamarabb megnyílunk Krisztus és egymás előtt, és így tudunk Krisztusban növekedni.

 

Hogyan lehetek tagja egy csoportnak?

Ennek két módja van: meghívás és jelentkezés.

Bárki meghívhat egy már létező csoportba, hogy csatlakozz hozzájuk. De te is jelentkezhetsz (info@gyulekezet.hu), és kérhetsz információkat a házicsoportokról a lelkészi hivatalban. Jelentkezésed után igyekszünk megtalálni számodra a legmegfelelőbb csoportot (életkor, családi állapot, foglalkozás, érdeklődés, lakóhely stb. alapján).

Javasoljuk, hogy mielőtt csatlakoznál egy házicsoporthoz, néhányszor látogasd meg azt, vagy tájékozódj a csoportról a lelkészeknél vagy a csoport vezetőjénél. Ez segít abban, hogy tisztább képet kapj a csoportról. A legtöbb csoport tagjai hetente vagy kéthetente találkoznak, mert a rendszeres részvétel erőteljesebb növekedést, valamint aktívabb és szorosabb közösséget eredményez. Ha munkád vagy más elfoglaltságod akadályoz a rendszeres megjelenésben, akkor is próbálj meg annyi alkalmon részt venni, ahányan csak tudsz, és beszélj a csoportvezetőddel a részvétel más lehetőségeiről.