Kárpát-medencei Önkéntes Napok – Szeretethíd | Budai Református Gyülekezet
Pages Menu
Rss

Kárpát-medencei Önkéntes Napok – Szeretethíd

Gyülekezetünk tagjai, kibővülve a máltai Szeretetotthon munkatársaival  (Arday Judit, Schulléri Mártika, Klára nővér, Kati nővér, Krisztina nővér, Helyes Sarolta) már május 22-én szerdán 14.00 órai kezdettel elkezdték a „Szeretethíd” építését a Batthyány téri máltai idősek otthonában.

Ezt követte a másnapi program, május 23-án csütörtökön 15.00 órától az Asszonykörben”. Lelkes asszonykáink (Rácz Győzőné Irénke néni, Székelyné Jutka, Nagy-Palócz Sára, Papp Mónika, Máday Kati és Vas Vera) szorgos kezükkel különböző árnyalatú takarókat kötöttek a nagydobronyi református líceum kollégium diákjai számára. Ezek a plédek mára már vidámabbá varázsolják a gyermekek szobáit.

Május 24-én pénteken délelőtt több helyszínen épült tovább a hidunk. 

A csepeli ügyes kezű angyalkák” (ADU iskola hittanosai és Nagy Betti hitoktató, lelkipásztor) csillogóvá varázsolták templomunkat. A padokat, fabútorokat, a szószéket a székeket, az asztalokat, az ajtókat lemosták, a követ/padlót felmosták. Így tisztán, szépen ragyognak és várják a Pünkösdvasárnapi istentiszteletet és a felnőtt konfirmációt.

Ez idő tájt a „Csillagvirág” családi napközi lurkói Fördős Katával, néhány „baba-mama” családdal, és a Filadelfia Ház lakóival elindult a Franklin játszótérre, hogy tisztábbá, rendezettebbé, tegyék a gyerekek számára igen kedves helyet.

Tárnok Annáék „Szivárványország” fogyatékos napközijében egy kis zenés együttléttel kedveskedtek a bent lévő gyermekeknek.

S a „Szeretethíd” csak épült és épült tovább… 😊

A délután folyamán a Szobi utcai hajléktalan lábadozó kórház lakóihoz látogatott el gyülekezetünk „Mustármag”csoportja. Az igét: 1 János 3, 16-18 Tökölyi Csaba Krisztián (Kolozsváron V. éves teológus, jelenleg cserediákként Budapesten tanuló) hirdette. Túrmezei Erzsébet: A harmadik című szeretetről szóló verse is elhangzott ezen az alkalmon. Ezután gondos kezek által készített házi süteményekkel és gyümölcsökkel kínálták a bentartózkodókat, miközben szeretetteljesen, rájuk figyelve, odafordulva beszélgetést kezdeményeztek velük.

Más helyszínen, a TERÉZÉNÓBAN Tárnok Anna vezetésével zenés áhítatot, foglalkozást tartottak az otthonban lévőknek.

„Szivárványország” Mészáros utcai fogyatékos napközi kertjében takarításra, kertrendezésre került sor szintén Tárnok Anna szervezésével és a „baba-mama” csoport tagjaival.

A 304. Kőrösi Csoma Sándor Cserkész Csapat „Kobra őrse” is szorgalmasan tevékenykedett ekkortájt, Táncos Koppány őrsvezető vezetésével. A Szilágyi Dezső tér 3. számú társasház (ahol a cserkészotthon is található) udvarán, színes virágokat ültettek ki a cserkészek virágládákba. A belső udvar környezete ezáltal kedvesebbé, otthonosabbá, esztétikusabbá vált.

Május 25-én szombaton, a felhívó jellegű, tarka pólók felvétele után, 9.00 órától közös énekléssel egybekötött áhítat kezdődött templomunkban, Illés Dávid lelkipásztor vezetésével. 

Az áhítat végén, növényeket szerető szolgálók közel 700 élő virágpalántát ültettek ki és kirakták a „JÓ AZ ÚR!” feliratot, a templom előtti rézsűn. Azóta is itt pompázik! A segítők létszáma mintegy harminc fő volt, felnőttek, gyerekek vegyesen. A virágültető csapat fő gerincét a Jáspis csoport tagjai adták ki, de sokan, más csoportokból, sőt a budapesti Szeretethíd listáról is  örömmel csatlakoztak hozzájuk.

Hogy ne maradjunk éhesen, szomjasan, a konyhában háziasszonyaink (Horváth Orsi, Ajtony Andrea, Táboriné Végh Judit, Perjési Márta, Csenki Zsuzsa, Vadász Eszter, Barócsi Ditta, Kollár Zsuzsa, Igaz Éva) serénykedett és elkészítették mindannyiunk számára az ízletes, finom ebédet. Frissítő limonádéval is kínálták a segítő, „munkás kezeket.”

A „teajáratosok” (Horváthné Lőrincz Anikó, Horváth Bence, Mózes-Horváth Ingrid, Mózes-Horváth Borbolya, Ferenczi Timea, Beregszászy Gergely, Somogyi Ida, Illés Zsófi és Schön Krisztina) elképesztő mennyiségű szendvicset készítettek a rászorulóknak. Az utolsó darabig mind elfogyott rövid időn belül a Széll Kálmán téren és környékén. A mellé kínált hűsítő itókának is nagy sikere volt.

Kellemesen elfáradva ültünk le gyülekezetünk nagytermében a finom ebéd elfogyasztásához, jóízűen beszélgetve, élményeinket megosztva. Az Úr áldását, szeretetét, gondviselését bőven megtapasztalhattuk ezekben a napokban! (Gondoljunk csak az időjárásra!…) Jó volt együtt lenni és közösen, együtt önkénteskedni, tevékenykedni, munkálkodni, szolgálni!

“Különbségek vannak a szolgálatokban is, de az Úr ugyanaz!” (1 Kor12, 5)

Schön Krisztina 

Budai Református Gyülekezet 

az idei Szeretethíd  gyülekezeti koordinátora 

 

Mentes a vírusoktól. www.avast.com